Iconen in de witte kerk

Open Monumentendag in Grijpskerk, op zaterdag 10 september, met als thema “iconen en symbolen”, concentreert zich dit jaar in de PKN-kerk aan het Kerkplein. De kerk is vanaf 09.00 uur open.

Om 10.00 uur en om 13.30 uur treedt Geert Zijlstra op met muziek en verhalen.

Om 10.45 uur en 14.15 uur geeft de Stichting Kluften en Waarden een PowerPoint presentatie met toelichting over de symboliek in de kerk , op de oude grafzerken en op de begraafplaats van Visvliet en Grijpskerk.

Tzvetan Hristov

Bliktrekker in de kerk zijn de iconen van de Bulgaarse schilder Tzvetan Hristov. In West-Europa worden iconen gezien als kunst, maar voor de Oostelijke Orthodoxe kerk hebben ze een diepe religieuze betekenis. Ze worden met natuurlijke materialen op houten panelen geschilderd. De heiligen worden afgebeeld volgens de oude traditie en de voorschriften uit de oude boeken.

Om 11.30 uur en om 15.00 geeft mevr. Nadja Kootstra uitleg over de geëxposeerde iconen. De iconen zijn nog tot en met 25 september op zaterdagen en zondagen te bekijken van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Molen De Kievit

In een ander monument, de molen De Kievit , is de Stichting Grijpskerk Gezellig actief met pannenkoeken en kniepertjes van ambachtelijk gemalen mail, en lekkere jams. En natuurlijk leidt molenaar Oege Lesman u rond door de uit 1899 stammende molen.

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk