Eerste kookevent van Cook & Connect!!

Oftwel gezond koken, reconnecting, anders denken (voor ouderen door jongeren en bijzondere doelgroepen, met producenten en consumenten, regio Zuidhorn/Grijpskerk)

Een nieuwe activiteit van de Stichting Grijpskerk Gezellig in 2016 is gezond koken voor ouderen door jongeren en bijzondere doelgroepen (cook & connect).

Gezond koken, reconnecting, anders denken. Rituelen zijn weer belangrijk bij het eten. Ceremonies en rituelen maken het eetmoment betekenisvol. Aangezien het gezamenlijk koken en eten tegenwoordig het enige moment van de dag wordt dat mensen fysiek (en niet virtueel) bij elkaar zijn, groeit de behoefte aan zingevende en verbindende rituelen.
Gezond koken niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze leefomgeving, lokale economie, bewustzijn, sociale leven. Wat ons betreft is gezond koken een kwestie van kennis uitwisselen met oud, jong, producenten en consumenten en zo samen tot een samenwerking te komen die in elk seizoen past.
De opdracht voor de komende jaren is het herstellen van de verbinding tussen consument en bereiders en de voedselproducent, tussen mensen en seizoenen en mensen met elkaar. De maaltijd dient dat hogere doel met transparantie, integriteit en empathie als belangrijke waarden.
Hiervoor zullen wij, zowel jong als oud, anders moeten gaan denken.
Zal dit leiden tot gezond koken van jong tot oud? Wij denken dat dit mogelijk is. De ouderen kennen de verhalen, of hebben zelf nog volop meegemaakt dat er werd gegeten uit ‘eigen achtertuin’ en het zelfvoorzienende karakter uit die tijd.

De jongeren worden getriggerd als ze weten dat eten en voedsel hip is en stiekem ook wel stoer. Denk aan b.v. de foodtribes; als in de muziek volgt ook food stromingen, stijlen, bekende personen, tv-shows, fans, critici, magazines en ranglijsten. Food wordt lifestyle. Door je eetstijl definieer je jezelf. Tribes groeperen zich rondom een stijl, een chef of een mentaliteit.
De mensen uit de bijzondere doelgroepen worden gestimuleerd te werken met gezonde voeding en kunnen zien dat gezond eten maken niet altijd duurder of veel meer werk is. Ze worden gestimuleerd gezonder te gaan leven en er is interactie met bewoners uit hun buurt of dorp, waardoor er sociale interactie is.
Wij moeten met velen gaan denken dat massaproducten de gezondheid van de mens een slechte dienst bewijst, zowel sociaal als fysiek.


Het eerste kookevent vind plaats op woensdag 28 september bij ’t Holstek in Grijpskerk van 10.00 – 13.00 uur. U bent van harte uitgenodigd. Chef-kok Henk Jan Doornkamp van Proevens uit Groningen zwaait die ochtend het scepter over de nieuwe mobiele keuken van de Stichting Grijpskerk Gezellig. Een mobiele keuken die voor de stichtingen/verenigingen in Grijpskerk ter beschikking wordt gesteld voor de geringe gebruiksvergoeding. Twee studenten van het Alfacollege in Groningen ondersteunen hem en de ouderen van ’t Holstek bij de bereiding van de gerechten.


Kortom:
Een project om verschillende groepen in de samenleving met elkaar in contact te laten komen door gezond voor elkaar te koken!

 

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk