De Wierde herbergt een verzameling grote schatten

Eén van de grootste verzameling schatten in het Westerkwartier ligt hoogstwaarschijnlijk in De Wierde te Grijpskerk. Sinds zijn gezondheid hem in de steek liet het huis van Klaas Dijkstra én zijn grote verzameling. Al veertig jaar lang speurt Klaas fanatiek naar alles dat hem dierbaar is. Met veel liefde en zorg worden programmaboekjes van ‘zijn’ club OKVC opgeborgen in speciale mappen, krantenknipsels over zijn geboortedorp Kommerzijl netjes in plakboeken geplakt en Voetbal Internationals en Ajax-naslagwerken zorgvuldig opgestapeld. In De Wierde ligt een schat en wij hebben de eer gehad die te mogen bekijken.

“Je rolt er eigenlijk een beetje in”, vertelt Klaas Dijkstra ten midden van zijn naslagwerken. “In het begin heb je een aantal boekjes van de dorpsvereniging in Kommerzijl, daar komen vervolgens de boekjes van OKVC bij en voor je het weet ben je hele dagen bezig met je hobby”, zegt hij. En niet zonder resultaat. De hele geschiedenis van Kommerzijl en OKVC valt na te lezen in de verzameling van Klaas Dijkstra. “Dorpskrant ‘Rond de Riet’ is inmiddels bezig met hun veertigste jaargang”, weet Klaas moeiteloos uit zijn hoofd. “Ik heb ze allemaal en daar ben ik heel trots op. Er staat een behoorlijk stukje geschiedenis in mijn kast en dat is uniek.” Overigens beperkt Klaas zich niet tot Kommerzijl en de voetbalclub OKVC waar hij al jaren bij betrokken is. Ook het Nederlands elftal en Ajax kunnen rekenen op zijn grote belangstelling. “In de kast staan alle jaarboeken van Ajax”, zegt Klaas terwijl hij het meest recente exemplaar laat zien. “Als klein jongetje ging ik soms met mijn vrienden naar Amsterdam om daar wedstrijden van de club te bekijken. We reisden per trein en bus naar de hoofdstad, want we hadden nog geen auto. Niet eens een rijbewijs eigenlijk.” Alhoewel Ajax ruim vertegenwoordigd is in zijn mooie collectie ligt zijn hart maar bij één club. “OKVC ja”, knikt Klaas. “Ik ben erelid en sponsor, maar bovenal fan. Ik kom er niet meer zo vaak als vroeger, maar af en toe halen ze mij op en bezoek ik nog een wedstrijd. Mijn hele leven ben ik bij de club betrokken geweest en sinds 1975 heb ik alles over de club verzameld en bewaard. Ik ben voetballiefhebber in het algemeen en heb elke club lief, maar OKVC is écht speciaal.” Dus ligt er inmiddels ook een verzameling van veertig jaar OKVC uitgestald in de kamer van Klaas Dijkstra. “Toch is dit nog niet alles hoor”, zegt Klaas. “De kamer is niet groot genoeg, dus heb ik het grootste gedeelte van mijn verzameling opgeslagen in een Citybox.” Wat natuurlijk ook logisch is.

Veertig jaar lang alles verzamelen over Kommerzijl, OKVC, Oranje, Ajax en cartoons uit diverse kranten gaat aardig opstapelen. “Zeker als je daar 35 jaargangen Voetbal International bij rekent.” Een snelle rekensom leert dat we het hebben over ruim 1.800 VI’s. Dat is op zichzelf al een kamer vol met edities van het populaire voetbalblad. “Daar zijn sinds 2012 ook de nieuwsberichten rondom De Wierde bijgekomen. Toen ben ik hier terecht gekomen. Zeker de laatste tijd gebeurd er een hoop rondom De Wierde en is er veel te verzamelen. Niet altijd positief helaas, maar ik heb goede hoop dat het allemaal goed gaat komen. Dit is namelijk een ontzettend goed tehuis en er wordt goed voor ons gezorgd.” Klaas Dijkstra heeft inmiddels alle tijd om zich bezig te houden met zijn hobby. “Het is inmiddels ook een dagtaak geworden”, lacht hij. “Het is elke ochtend vroeg opstaan. Om half zeven haal ik de ochtendkranten op en begin ik te knippen en te plakken. Dat moet ook, anders loopt de dag verkeerd en mis ik de koffie en het ontbijt.” En dat dus zeven dagen in de week, want een echte verzamelaar laat geen enkel relevant nieuwsbericht aan zich voorbij gaan. Zeker de bevlogen Klaas niet. “De Streekkrant (van 4 oktober) is net binnen. Groot verhaal over De Wierde op de voorpagina, dus daar ga ik nu eerst mee aan de slag”, besluit hij alvorens ons de hand te schudden bij het afscheid. “Kan het verhaal dat je nu gaat schrijven daar volgende week mooi naast.”

 

Bron: De Streekkrant

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk