Pamietamy heeft een speciaal plekje bij Gert Sennema

Gert Sennema is nauwelijks nog een onbekend gezicht te noemen in deze rubriek. Regelmatig presteert of maakt de veelzijdige kunstenaar uit Grijpskerk iets leuks en bijzonders, waardoor er altijd met veel plezier de tocht naar het altijd gezellige atelier in Grijpskerk wordt gemaakt. Deze keer is de reden het project ‘Pamietamy’ van CMV Excelsior. De beeldhouwer, dichter, muzikant en allesbehalve schilder heeft voor het Grijpskerker orkest het educatieve programma ontwikkelt voor de basisscholen en daar willen we natuurlijk graag meer over weten.

“Om te beginnen bij begin”, begint Gert, “je wordt natuurlijk eerst gevraagd. Dat betekend voor mij vaak ook dat ik het ga doen.” Dat de christelijke muziekvereniging bij Sennema uitkwam met het verzoek om een educatief kunstprogramma voor scholen te ontwikkelen is allesbehalve verbazingwekkend. “Behalve een verleden in de kunst heb ik ook een onderwijsachtergrond”, vertelt de kunstenaar die nog altijd zijn kennis deelt met anderen. “Die kennisoverdracht vind ik belangrijk. Je zou het zelfs een missie kunnen noemen. Ik heb dan ook een lerarenopleiding gevolgd en voor de klas gestaan als leraar tekenen en handvaardigheid. Dat gegeven heeft er, denk ik, mede voor gezorgd dat Excelsior bij mij is uitgekomen.” Sennema twijfelde geen moment toen hem de vraag werd gesteld of hij het educatieve programma. Gert: “Ik zet me graag in voor de gemeenschap. Als je deel mag uitmaken van zo’n mooi project, dan moet je wel een hele goede reden hebben om ‘nee’ te zeggen.” En dat gebeurde dan ook niet, waardoor Sennema aan de slag is gegaan met zijn schoolprogramma. “Het doel is om kinderen te betrekken bij het project, en bewust te laten worden van hun omgeving en de kwaliteit van het bestaan”, vertelt Sennema. “Dat willen we bereiken door ze blijvende herinneringen te laten maken over één van de onderwerpen.” Er zijn drie onderwerpen voor de kinderen gemaakt, waar zij aan de hand van een strip worden meegenomen in een verhaal. “Naast het verhaal van Simon Srebrnik, waar het project Pamietamy op is gebaseerd, is er gekozen om ook het verhaal van politieagent Boonstra en een jonge vluchtelinge te vertellen”, legt Sennema uit. “Zo kunnen kinderen kiezen uit het verhaal dat hun het meeste aanspreekt.” De kinderen krijgen tevens de mogelijkheid om de expositie Rodin in het Groninger Museum te bezoeken en een workshop aangeboden om beeldende kunst te maken. “Wij hopen natuurlijk dat daar een aantal kunstwerken uit zal voortkomen”, aldus Sennema. “Deze worden vervolgens geëxposeerd in het Groninger Museum en worden vastgelegd in een naslagwerk dat straks te verkrijgen is.” Op deze manier hopen CMV Excelsior en Sennema de kinderen bij het project te betrekken en ze tevens iets mee te geven over het verleden en de huidige maatschappij. “Het lesplan is klaar en ligt inmiddels bij de deelnemende scholen”, vertelt Sennema. “Maar daar houdt het voor mij niet op. Momenteel ben ik ook oud-leerlingen en studenten van mij aan het mobiliseren om mee te helpen en het idee verder uit te dragen. Het gaat dus nog gewoon door.”


De veelzijdigheid van Gert Sennema spat uit zijn atelier. Naast het project Pamietamy is hij ook nog altijd aan het beeldhouwen en musiceren. Voor de foto stellen we hem dan ook de gewetensvraag: met een instrument of met een beeld op het plaatje? Lachend: “Met een beeld. Dat blijft mijn grote passie. Het past ook het beste bij mijn temperament. Al ben ik wel gek van muziek. En zeker van onze lokale orkesten. Excelsior, Beatrix, Gloria Deï, Woudklank en noem ze maar op. Deze streek heeft een grote en rijke muzikale cultuur op dit gebied. Ik ben zelf ook gewoon fan van Excelsior en al die andere orkesten en heb met Excelsior ook weleens op het podium gestaan. Prachtig gewoon.”

Bron: De Streekkrant

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk