Healthy Ageing Tour start in Leek en Grijpskerk

De organisatie van de Healthy Ageing Tour heeft het etappeschema gereed voor de komende editie van 5 t/m 9 april. Het gaat om zes etappes voor de elite-vrouwen en vier voor de junior-vrouwen. Startpunt voor de tour is voor beiden Leek, eindpunten zijn de gemeente Oldambt (juniores) en het Duitse Waddeneiland Borkum (vrouwen).

De Healthy Ageing Tour is een UCI etappewedstrijd voor vrouwen die van 5 t/m 9 april wordt verreden. De wedstrijd is t/m 2016 gesponsord door Energiewacht. Healthy Ageing Tour is de nieuwe naam voor het evenement. In 2016 bonden de beste acht vrouwenploegen van de wereld de strijd aan in de etappekoers voor vrouwen. Oud-wereldkampioen tijdrijden, Ellen van Dijk, won het eindklassement. In de afgelopen edities stonden wereldtoppers als voormalig Olympisch en wereldkampioene Marianne Vos, wereldkampioene Lizzie Armitstead en de latere Olympisch kampioene Anna van der Breggen aan het vertrek. Alle informatie is te vinden op de nieuwe website www.healthyageingtour.nl

Etappe 1a Tijdrit Leek – Leek, woensdag 5 april
Start eerste renster: 10.00 uur Landgoed Nienoord, Leek
Finish laatste renster: 12.25 uur De Dam, Leek

De Healthy Ageing Tour begint in 2017 in Leek en omgeving. Hier wordt ’s ochtends een individuele tijdrit verreden. Een rit over bijna achttien kilometer, waarin het klassement direct in een richting geduwd wordt. In het dorp wonen ruim 10.000 inwoners en Leek is onder andere bekend van landgoed Nienoord. De oorspronkelijke borg is reeds gebouwd in 1525 en in de Tachtig Jarige Oorlog zelfs in bezit genomen door de Spanjaarden. In 1850 brandde de borg af. Er is een landhuis voor in de plaats gekomen. Dat de startlijn voor het landgoed ligt, wekt dan ook geen verbazing. Op het landgoed is ook het Nationaal Rijtuigenmuseum gevestigd. De finishlijn ligt in het winkelcentrum van Leek via de Tolbertstraat finishen de rensters op De Dam. Het zal in combinatie met het winkelend publiek een gezellige drukte worden. De route voert langs het kerkje van Midwolde en door Middelbert. Vervolgens gaat het naar Oostwold waar de rensters om de kerk heen draaien en terug rijden richting Leek. Tussen Lettelbert en Oostwold wordt de A7 overgestoken. Het is een gevarieerd parcours, waarbij de echte hardrijders ongetwijfeld boven zullen komen drijven.

Etappe 1 b Grijpskerk – Grijpskerk, woensdag 5 april
Start: 16.00 uur Herestraat, Grijpskerk
Finish: 17.56 uur Herestraat, Grijpskerk

Na de tijdrit in Leek trekt het peloton in de middag een vijftiental kilometers noordwaarts om in Grijpskerk uit te komen. Grijpskerk valt onder de gemeente Zuidhorn. In Grijpskerk wonen zo’n 2.500 inwoners en het ligt aan de rand van het Middag Humsterland. Om 16.00 uur wordt gestart voor een rit over bijna tachtig kilometer. Het peloton rijdt vier rondes van een kleine twintig kilometer via Lauwerzijl, gemaal De Waterwolf in Oldehove, en Kommerzijl. Het gemaal is bijna honderd jaar geleden in gebruik genomen en vervult in het reguleren van de waterhuishouding in het noordwesten van Groningen en de kop van Drenthe. De zes pompen kunnen 4,5 miljoen liter per minuut verwerken. Het gemaal staat in het Middag-Humsterland in. Sinds 2005 heeft het gebied de status Nationaal Landschap en is het voorgedragen voor de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Het gebied kenmerkt zich door kronkelende smalle wegen en daar zullen de rensters in deze etappe ook mee te maken krijgen, waardoor de wind vaak van links en rechts zal komen. Het is het gebied waar de klassieke Omloop door Middag-Humsterland ook haar weg vond. In Grijpskerk is zowel de start als finishlijn getrokken in de Herestraat. Als er wind staat kan het na de krachtsinspanning eerder op de dag in de individuele tijdrit wel eens een hele lastige etappe worden.

Daan Bultje kijkt als directeur van Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) uit naar de eerste editie. “We willen een beweging op gang brengen van burgers, organisaties, bedrijven en overheden. In de weken voorafgaand aan de etappewedstrijd laten we een Healthy Ageing Tour-karavaan langs de verschillende startplaatsen gaan met activiteiten die een impuls geven aan de gezondheid van alle generaties. Voor ons is de Healthy Ageing Tour dus een geweldige kapstok om alle activiteiten op het vlak van gezondheid bij de inwoners van Noord-Nederland te brengen.” Organisator Thijs Rondhuis presenteert trots de routes voor 2017. “We zijn er weer in geslaagd een gevarieerd etappeschema samen te stellen voor komend jaar, waarbij we de gehele provincie aan doen en zo de rensters en het publiek een gevarieerde blik op Groningen kunnen bieden. Met genoeg open landschap om de wedstrijd elk moment open te laten breken als er wind staat.”

Etappeschema Healthy Ageing Tour Elite-vrouwen:

Woensdag 5 april: Etappe 1a: proloog Leek (16,9 km)
Woensdag 5 april: Etappe 1b: Grijpskerk-Zuidhorn (77,6 km)
Donderdag 6 april: Etappe 2: Ploegentijdrit Baflo (19,6 km)
Vrijdag 7 april: Etappe 3: Musselkanaal-Stadskanaal (154,4 km)
Zaterdag 8 april: Etappe 4: Finsterwolde-Finsterwolde (126,6 km)
Zondag 9 april: Etappe 5: Borkum-Borkum (117,9 km)

Etappeschema Healthy Ageing Tour Junior-vrouwen:

Woensdag 5 april: Etappe 1: proloog Leek (3,4 km)
Donderdag 6 april: Etappe 2: Baflo-Baflo (78,2 km)
Vrijdag 7 april: Etappe 3: Stadskanaal-Stadskanaal ( 66,5 km)
Zaterdag 8 april: Finsterwolde-Finsterwolde (94,7 km)

Bron: Westnieuws

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk