Inspirerende avond “Boerenbusiness” in Westerkwartier

Een goed gevulde zaal met vele belangstellenden, waaronder 70 boeren, waren afgelopen vrijdag in zaal Balk in Zuidhorn aanwezig bij een openbare VVD bijeenkomst voor de veehouderij in de nieuwe gemeente Westerkwartier. De VVD had boeiende gastsprekers uitgenodigd, die met veel passie vanuit hun agrarische achtergrond een goed verhaal kwamen vertellen. De voorman van de avond,
Henk Hulshoff; voorzitter van LTO Noord Zuidelijk Westerkwartier alsook veehouder stelde samen met het publiek kritische vragen vanuit zijn ervaring als melkveehouder en deze werden niet geschuwd.

Jan Huitema; sinds 1 juli 2014 VVD Europarlementariër in de Landbouw- en milieucommissie en daarnaast in maatschap een boerenbedrijf runnend in Makkinga informeerde de belangstellenden eerst over zijn dagelijkse werk in Brussel. Hij gaf o.a. uitleg over zijn initiatief voor “groene kunstmest”, waarbij mineralenconcentraten als een kunstmestvervanger kunnen worden ingezet. Hij gaf aan dat er de komende jaren drie aspecten in Brussel hoog op de agenda staan te weten klimaatbeleid, biodiversiteit en gebruik van natuurlijke bronnen. “De circulaire economie staat hoog op de agenda in Brussel”, maar ook "Boeren zijn hardwerkende ondernemers en willen zelf hun broek ophouden, maar geef ze dan daarvoor wel de handvaten om écht het maximale uit zichzelf te kunnen halen" aldus Jan Huitema.

Lubbert van Dellen; Regiodirecteur Friesland Noord-Groningen bij Accon AVM en tevens in maatschap een boerenbedrijf runnend, gaf tijdens de avond strategische- en tactische adviezen. Hij ging in op o.a. regelgeving en fiscale wetgeving “ zoals het vroeger was en het tegenwoordig is” en benoemde aspecten vanuit de ontstaansgeschiedenis van agrarische bedrijven, waaronder familiebedrijven en het loslaten aan de nieuwe generatie. “Dit is moeilijk en gaat veelal met veel emotie gepaard.” Beide sprekers stipten tijdens deze avond uitdagingen en beperkingen aan waaronder regelgeving, derogatie (fosfaatreductieplan), meer met minder, efficiency, toekomst, big-data, consumentenbeleving en nog vele andere onderwerpen.

Beide heren spraken met passie over het boerenleven, maar deelden hun zorgen over de hervorming van het landbouwbeleid en de druk op het landbouwbudget. Maar het geeft ook kansen en mogelijkheden. Daarbij werd ook vanuit het publiek aangegeven dat het voor de agrarische sector erg belangrijk is dat er op politieke posities personen moeten zitten, die een agrarische achtergrond hebben. Vanuit de zaal werd de windmolenproblematiek in het Middag-Humsterland , die onlangs in de gemeente Zuidhorn speelde nog genoemd, waarbij de VVD in de bres sprong voor de agrariërs.

Er werd aangegeven dat we in Nederland het witte goud in handen hebben. Een sector van wereldklasse en wereldfaam. De VVD is trots op haar boeren en wil dan ook hun koppositie behouden en versterken. De Nederlandse regels mogen niet strenger zijn dan in de rest van Europa. De VVD Westerkwartier kijkt samen met de boeren en andere belangstellenden terug op een zeer geslaagde avond!