Project Pamietamy als oprit naar het wereld muziek concours 2017

 

Christelijke Muziekvereniging Excelsior Grijpskerk heeft een wel heel bijzondere route gekozen voor deelname aan het wereld muziek concours 2017 in Kerkrade. Wat begon als een klein idee naar aanleiding van een wens van de dirigent Andries de Haan, is uitgegroeid tot een groots multidisciplinair kunstproject met meer dan 600 deelnemers, Gert van der Vijver en Dieuwertje Blok.

“Wij herinneren”. Dat is de betekenis van het Poolse woord Pamietamy. En dat is precies wat CMV Excelsior met dit project wil bewerkstelligen. Het creëren van een blijvende, tastbare herinnering aan de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog en ellende van vandaag de dag. Na het behalen van de kampioenstitel in 2013 wilde CMV Excelsior met iets speciaals naar de volgende editie van het wereld muziek concours in 2017. De dirigent vertelde daarop zijn wens om ooit eens een muziekstuk te laten componeren op basis van de documentaire Shoah van de Franse Claude Lanzmann. In deze documentaire ziet men onder andere het verhaal van de toen 13 jarige Simon Srebnik, de zijn ouders vermoord zag worden en voor de Duitsers aan het werk moest in vernietigingskamp Chelmno. Tijdens zijn werkzaamheden zong hij liedjes waaronder het Poolse Mali BialyDomek (Het kleine witte huis). Dit lied is het muzikale thema geworden van het muziekstuk dat CMV Excelsior door de beroemde componist Rob Goorhuis heeft laten maken. Simon heeft als enige dwangarbeider het kamp overleefd waardoor we veel te weten zijn gekomen over wat zich in dit kamp heeft afgespeeld.

Rondom dit gegeven is een multidisciplinair kunstproject ontstaan. Op basis van drie verhalen: Het verhaal van Simon Srebnik, het verhaal van Dirk Boonstra – de agent uit Grijpskerk die weigerde om Joden op te pakken – en het verhaal van de vluchtelingen van nu, hebben leerlingen uit het westerkwartier kunst gemaakt welke tot en met april te zien is in het Groninger Museum. Van deze kunstwerken wordt ook een naslagwerk gemaakt. Op basis van de zelfde thema’s is gevraagd aan amateurkunstenaars uit de provincie Groningen om in eigen discipline kunst te maken. Deze kunst zal te zien en horen zijn tijdens een indrukwekkend Pamietamy premièreprogramma op 23 april 2017 in De Oosterpoort in Groningen. Dit programma wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Het muziekstuk Pamietamy visueel worden ondersteun door de Zandtovenaar. Een programma dat de muziekliefhebbers maar ook mensen die verbonden zijn met de thematiek niet mogen missen.
Er is een voorstelling om 14.00 uur en een voorstelling om 19.00 uur. Komt allen!

Kaarten zijn te koop via http://www.deoosterpoort.nl/zoeken/pamietamy

Meer informatie vindt u op http://www.pamietamy.nl

Bron: Westerwolde

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk