Opnieuw geen duidelijkheid over bromtonen

Een nieuw onderzoek met speciale microfoontechnieken heeft geen duidelijkheid kunnen geven over de ‘bromtoon’ bij Grijpskerk. Dit tot frustratie van bewoners die al jaren klagen over laagfrequent geluid. De veroorzaker is volgens hen de NAM-locatie bij Grijpskerk.

Het is bij het onderzoek niet gelukt de bronnen van de frequenties op de gaslocatie van de NAM nader te lokaliseren, zegt het provinciebestuur.

De gemeente Zuidhorn, die aan de hand van nieuwe microfoontechniek het naadje van de kous wilde weten, beschouwt het onderzoek naar laag-frequent geluid hiermee als afgerond.
Al jaren overlast

Al sinds 2008 klagen inwoners van Saaksum, Niehove, Kommerzijl en Zuidhorn over laagfrequent geluid in en bij hun woning. Zij wijzen de gaslocatie Grijpskerk aan als veroorzaker. De locatie omvat onderdelen van de NAM en van de Gasunie. De inwoners proberen al jaren hun gelijk te halen. In 2014 besloot de gemeente Zuidhorn een nieuwe meetmethode uit te voeren.

De techniek is geschikt om de herkomst van laagfrequent geluid te bepalen en bronnen op te sporen. Dat leidde voor de bewoners niet tot het gewenste resultaat. Zij zijn ontevreden over het onderzoek en hebben dat aan de gemeente kenbaar gemaakt. De gemeenteraad ziet geen reden meer tot verder onderzoek.

Het rapport blijft grotendeels vertrouwelijk omdat de bewoners tegen openbaarmaking zijn. Wel komt er een samenvatting.

Bron: DvhN