Operatie Steenbreek van start in Grijpskerk.

Afgelopen zaterdag, 18 november 2017, zijn er verschillende geveltuintjes aangelegd in de Herestraat in Grijpskerk. Het vergroenen van de straat was een lang gekoesterde wens van dorpsbelangen en de bewoners. De gemeente Zuidhorn is onlangs van start gegaan met Operatie Steenbreek en zocht een goede plek om als gemeente het goede voorbeeld geven.

Geveltuintjes
Als aftrap van Operatie Steenbreek zijn op 18 november 2017 op gemeentegrond geveltuintjes aangelegd. De bewoners hebben zelf alle planten uitgezocht en geplant. Wethouder Henk Bakker hielp een handje mee. De bewoners nemen in de toekomst het onderhoud op zich. Tussen het planten door moest er zaterdagochtend af en toe geschuild worden voor een paar flinke buien. Een natuurverschijnsel waar ook juist Operatie Steenbreek op inspeelt.

Riool
Versteende tuinen en straten zorgen er namelijk voor dat veel schoon regenwater rechtstreeks in het riool verdwijnt. Dit heeft de nodige maatschappelijke kosten tot gevolg. In een groene tuin werkt de bodem als natuurlijke waterbuffer. Daarnaast is een groene tuin niet alleen een stuk mooier in het aanzicht, het is ook nog eens goed voor bijen, vlinders en andere insecten, oftewel de biodiversiteit.

Enthousiaste bewoners
Bewoners van de Herestraat, Miranda Zijlstra en Ineke Bos (zie foto), vinden het erg mooi geworden en zijn heel blij met hun tuintjes. Ook gaven de bewoners aan het erg leuk te vinden om eens iets gezamenlijks met de straat te ondernemen. Zo maakten de kleine tuintjes een boel energie los de afgelopen weken.

U kunt het komende jaar nog meer leuke acties verwachten van de gemeente rondom Operatie Steenbreek.