Concert ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar van Leonard Bernstein

Concert ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar van Leonard Bernstein

Plaats: Kerk van Visvliet
Datum: 11 maart 2018
tijd: 15.15 tot 17.30
Toegang: €12,50 / voorverkoop: €10,-

Organisatie: Culturele Raad, Grijpskerk

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Leonard Bernstein werd geboren. Bernstein was dirigent en componist. Hij was een toonaangevend componist en dirigent van de 20ste eeuw. Als musicus was hij zeer bevlogen; er zit veel emotie in zijn muziek. Hij doorbrak grenzen tussen verschillende genres. Bij een breed publiek is hij bekend, onder meer van zijn muziek bij de West-side Story. Ook had hij jarenlang een programma op de Amerikaanse televisie, waarin hij sprak over muziek.

Bernstein was de zoon van Russische joden, die begin 20ste eeuw Rusland ontvluchtten om te ontsnappen aan de Tsaristische dienstplicht. Zijn Joodse wortels spelen in meerdere composities een belangrijke rol.

Voor de Culturele Raad, Grijpskerk aanleiding om een concert te organiseren met muziek van Bernstein en Amerikaanse tijdgenoten. De muziek wordt van verschillende kanten benaderd. Er worden werken op orgel uitgevoerd door Jelle Geert Postma. Hij is in 2015 onderscheiden voor zijn werk als organist. Er zullen liederen gezongen worden door bariton Douwe Kamminga, zangdocent muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier. Hij wordt begeleid door Peter Cramer op piano. Peter Cramer is pianodocent en speelt in binnen- en buitenland. Het saxofoonkwartet Kunstbedrijven Westerkwartier onder leiding van Mathilde Leemhuis brengt een aantal composities ten gehore. Mathilde Leemhuis is docent saxofoon bij de muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier. Het kwartet bestaat uit: Corien Gosker, sopraan, Willy de Haan, tenor, Anja ten Have en Anna Hummel op altsaxofoon.

Agda van de Vlis zal vertellen over het jodendom in het Westerkwartier. In 2017 was ze betrokken bij het project rond de Stolpersteine (struikelstenen) van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt gedenktekens aan voor de huizen van mensen, die door de nazi’s verdreven zijn. Vorig jaar was hij met zijn project in Visvliet. Op deze manier wordt de joodse achtergrond van Leonard Bernstein belicht. Muzikale uitleg door Roelf Postma, docent en coördinator muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier en lid van de Culturele Raad.
We willen met zijn muziek en het belichten van zijn achtergrond, de bezoeker meenemen in het fascinerende levensverhaal van Leonard Bernstein.

Toegang: € 12,50 Voorverkoop: € 10,-
Bij drukkerij Hoekstra, Grijpskerk of per mail:frik.abk@gmail.com

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk