De Medicijnjongen

Oud Grijpskerke Robert Broeils heeft een indrukwekkend boek uitgebracht.

‘De Medicijnjongen – Mijn moeder had Münchhausen-by-proxy’:
Een boek voor iedereen die meer wil weten over de sluipende macht van het gelogen woord en de trauma’s die je daardoor kunt oplopen.

In de week van de psychiatrie (19 tot en met 24 maart) komt het boek ‘De Medicijnjongen’ uit. “Psychiatrie is van ons allemaal, een trauma ook” is het thema van deze landelijke week. Auteur Robert Broeils beschrijft zijn traumatische jeugd op indringende wijze.

De kleine Robert (Robbie) onderging nodeloos talloze diëten, medische behandelingen, waaronder operaties en ziekenhuisopnames. Hij werd ziek gemaakt. Door zijn eigen moeder. Ze was daarmee verzekerd van aandacht en erkenning, vooral binnen het medisch circuit. Ze leed aan het Münchhausen-by-proxy-syndroom. Het betekende voor Robert een ware hel en een miskenning van de gezonde persoon die hij werkelijk was.

‘De Medicijnjongen’ vertelt over deze relatief onbekende vorm van kindermishandeling. In een heldere verteltrant beschrijft Robert zijn jeugd, de ziekenhuisbezoeken, de onmacht die hij voelde, zijn strijd om het te laten stoppen. Maar ook hoe hij door de ziekte van zijn moeder teveel school miste en sociale en psychische schade opliep. Vooral onbegrijpelijk is hoe dokters en artsen zich zo makkelijk lieten misleiden door de verhalen van ‘Moeder’, zoals Robert zijn moeder afstandelijk noemt.

Het boek bevat scherpe observaties over zijn huisgenoten (onder meer stiefvader ‘Senior’, stiefzus ‘Giechel’ en stiefbroer ‘Slof’) naast omschrijvingen waarin Roberts verbondenheid met de natuur tot uitdrukking komt. Indiaantje spelen in het park, rondstruinen in weilanden en bos, het aanvoelen van dieren; op deze manier maakt hij contact met zichzelf en voelt hij zich vrij.

Het boek sluit af met Roberts ‘Theorie’: een pleidooi om de ‘werkelijke werkelijkheid’ te ervaren en je niet te laten leiden door de taal. Taal en woorden kunnen misleidend zijn en een valse voorstelling van zaken geven.

Ik wilde gewoon zijn. Gewoon indiaantje spelen. Erbij horen, mogen zijn wie ik was, ik wilde leven, net als alle andere kinderen. Maar mijn moeder had andere plannen. Voor haar was ik een middel om haar eindeloze behoefte aan aandacht te verwezenlijken. En mijn stiefvader? Die vond mij alleen maar hinderlijk. Niet de moeite waard.

Robbie onderging nodeloos talloze diëten, medische behandelingen en ziekenhuisopnames. Hij werd ziek gemaakt. Door zijn eigen moeder. Zijn puberteit markeerde het begin van zijn strijd om zijn eigen identiteit te vinden en te begrijpen wat er werkelijk aan de hand was. Een inzicht dat hem, eenmaal volwassen, in staat stelde om nauwkeurig te beschrijven wat ‘Münchhausen-by-proxy’ betekent voor het kind dat daarvan het slachtoffer is.

Dit is het diep aangrijpende en tegelijk onvoorstelbaar krachtige verhaal van een eenzaam kind. De glasheldere dialogen en de vlijmscherpe beelden tonen niet alleen hoe het was, hoe het eruit kan zien, maar ook hoe diep de schade is die door deze vorm van mishandeling wordt veroorzaakt.

Robert Broeils (1968) wil zijn ervaringen delen met zijn lezers en ze daarmee bewust maken van de ziekelijke behoeften van sommige mensen. Hoe iemand vanuit pathologische zelfzucht vrijwel gewetenloos kan handelen. Er bestaan mensen, ook moeders, die heel ver gaan als hun behoefte aan aandacht niet wordt bevredigd.

Een verhaal dat moet worden gelezen. Door gewone mensen, maar ook door leerkrachten, artsen, verpleegkundigen. Opdat iedereen het voortaan opmerkt als een kind te vaak ziek of gewond is.

Het boek is te koop voor 15,- euro (exclusief verzendkosten).
Uitgeverij Tobi Vroegh
ISBN: 978-90-78761-64-8