‘De zun komt op ien t Westerkwartier’

Zaterdag 15 december ziet de nieuwste single van Gert Sennema en de band Westkantstad het levenslicht. Het is een prachtige samenwerking tussen meerdere artiesten die allen –linksom of rechtsom- gebonden zijn aan het Westerkwartier, en dan Zuidhorn in het bijzonder. Gert Sennema doelt daarbij op Sijtse Scheeringa, Martin Korthuis en Jan Henk de Groot die allen hebben meegewerkt aan het nieuwste pareltje in eigen streektoal; ‘De zun komt op ien t Westerkwartier’.

De tekst en muziek komen uit het creatieve brein van Sennema en zijn band Westkantstad. De gemeentelijke herindeling is natuurlijk een actueel onderwerp en wij vonden dat we daar iets mee moesten doen.” Het liedje is geschreven als afsluiter van de eindmanifestatie Boom aan Z, waarmee de gemeente Zuidhorn recent officieel werd uitgeluid. “Echter”, vervolgt Sennema, “als je iets gaat uitluiden, luid je automatisch ook iets nieuws in. We hebben dus geprobeerd een nummer te maken waar een boodschap in verwerkt zit, waarin wij de inwoners iets mee willen geven.” De boodschap die je hoort is dat de zon straks niet alleen opgaat in Zuidhorn, maar in het hele Westerkwartier.” De luisteraar wordt meegenomen voor een mooie rit door de gemeente Zuidhorn waar alle pracht en praal van het landschap wordt beschreven. Vanaf de Friese grens bij Visvliet wordt gang gezet naar Niezijl, Noordhorn en Zuidhorn, alvorens de auto stuurt richting het prachtige Middag-Humsterland en ook Aduard nog in de achteruitkijkspiegels verschijnt. Een ode aan het typische Westerkwartierder landschap en zeker Zuidhorn. “Het liedje beschrijft de tocht door de gemeente, met een vriendelijke en bovenal uitnodigende knipoog naar de drie andere gemeenten. Nog even, dan zijn we samen één. En weet je, dat is eigenlijk nog nooit anders geweest. Sommige mensen zetten vraagtekens bij de noodzaak van de herindeling, dat mag. Maar er is niemand die stelt dat de vier gemeenten niet bij elkaar passen.”

Zaterdagmiddag rond 15:30 uur zal het nummer in het programma Café Martini van RTV Noord door presentator Eric Bats gepresenteerd worden. Daarna is het singletje te verkrijgen bij o.a Drukkerij Hoekstra, Bakkerij Jager, Spotify en ook te zien op YouTube. Voor de echte liefhebber hierbij alvast de tekst van het nummer. #westkanstadlive

Hij komt vanoaf Visvliet ien alle vroegte
Deur de schiemer veurbij Nijziel
T laand ontwoakt ien n diezeg bedde