Zwoele ‘Avond van de Filmmuziek’

Wat een avond wat een sfeer! En dat allemaal buiten en als opening van de feestweek in Grijpskerk. Een hele organisatie om de idee├źn van CMV Excelsior en de Oosterkadegroep werkelijkheid te laten worden. Maar hoe stuur je het weer? De gehele week en zelfs zaterdagochtend kwam het water af en toe met bakken uit de hemel, maar als een sprookje uit een Disneyfilm…En zo begon de avond. Een vuurdoop in vele opzichten. De start van de Feestweek, het eerste echte concert met dirigent Andries Kramer, samenwerking met de Oosterkadegroep en voor het eerst op het water.

Pontons liggen in het water, de kade is afgeschermd, licht en geluid zijn geïnstalleerd en de kade is prachtig aangekleed. Gekleurde lampionnen, bloemen, kaarsjes, lichtgevende ballonnen in het water. Het publiek stroomt toe en de kade is uitverkocht! Wat een prachtig begin van een mooie, ontspannen avond.
Het orkest komt op en het plaatje is compleet. Het eerste werk van John Williams, de componist van vele bekende filmmuziek zoals Star Wars en Indiana Jones. Het stuk gaat over in paukengeroffel. Het is bladstil maar ook muisstil. Rechts op de kade hoor je plots een Willysjeep pruttelen, die zijn lampen ontsteekt. Het begin van een werk geschreven over Pearl Harbor. Een intens en puur stukje muziek. Vervolgens neemt Kramer het woord. De bar is geopend en het wordt schemerig. Gedurende de avond wordt onder andere muziek uit films als Moments for a Morricone, Out of Africa en A Star is Born ten gehore gebracht. Bij Les Miserables is Birgit van Zuiden op de schans van Glij hem Erin geklommen om ‘hoor je het zingen op de straat’ op haar trompet te spelen. Met fantastische gastsolisten is het programma compleet. Zangeres Edda Agema heeft samen met het orkest het schitterende nummer Skyfall, Phantom of the Opera, Beyond the Sea ten gehore gebracht. Wat kan deze vrouw prachtig zingen! Pianiste Nanke Flach heeft ook de gevoelige snaar geraakt met onder andere Amelie van Yann Tierssen en Forrest Gump. Om het geheel nog meer sjeu te geven vertolkte gitarist Wietze Kuperus de rol van Zorro met The Mask of Zorro. De schemering van de nacht is inmiddels ingetreden en op de achtergrond zijn de bomen van de Stationstraat prachtig verlicht. Op een groot ledscherm worden beelden uit de films getoond. Normaliter versterkt de muziek het beeld maar dat is vanavond vice versa.

Als slotstuk komen er nonnen het podium op. Het zijn de dames van popkoor Hadewijn. Wietze leidt als Whoopi het koor, Edda schittert als leadzangers, Nanke brengt sfeer en swing en het orkest en dirigent gaan helemaal los. Het feest komt ten einde.

Waardering van het publiek wordt geuit met een staande ovatie. Een absolute motivatie om de koppen weer snel bij elkaar te steken voor een volgend out of the box concert!

Foto’s en filmpjes zijn uiteraard op de sociale media te vinden. Wij hebben allen genoten, bedankt en graag tot een volgende keer!

Altijd al of weer muziek willen maken? Saxofoon, bugel, slagwerk of trombone bijvoorbeeld? Binnenkort starten wij een nieuw project waar u snel meer over zult horen!