Eise Eisinga in de Groninger ommelanden

Eise Eisinga in de Groninger ommelanden

Lezing over Eise Eisinga

door  de hr. dr. Arjen Dijkstra, hoofd universiteitsmuseum RUG

22 november 2019

Nieuwe Wierde te Grijpskerk

Aanvang 20.00 uur

Toegang is vrij

 

Eise Eisinga in de Groninger ommelanden

Eise Eisinga (1744-1828) is een van de bekendste Friezen uit de achttiende eeuw. Het verhaal van de Franeker Planetariumbouwer beperkt zich echter niet uitsluitend tot de provincie Friesland. Eisinga woonde enkele jaren in Visvliet en had veelvuldig contact met inwoners uit Stad en Ommeland. Eisinga is ook echt een beetje een Groninger. In deze lezing zal Dijkstra  ingaan op nieuwe inzichten over Eisinga, maar daarbij nadrukkelijk zijn contacten met de inwoners van de Groningse provincie bespreken. Het beeld van Eisinga van een eenvoudige, ambachtsman behoeft correctie. De blik over de Friese provinciegrenzen is daarbij van groot belang. 

 

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk