Oud-Grijpskerker arts in nieuw oorlogsboek

Oud-Grijpskerker arts in nieuw oorlogsboek

De handel en wandel van een oud-Grijpskerker arts in de Tweede Wereldoorlog. Voormalig journalist Willem Molema brengt eind maart een boek uit waarin deze medicus, samen met negen vakgenoten, in het centraal middelpunt staat. Het tiental heeft een interessante achtergrond. Ze zijn namelijk allemaal lid van de NSB-organisatie ‘het Medisch Front’. Zaterdag 28 maart wordt het boek gepresenteerd. ‘Valse diagnoses’.

Hieronder de omschrijving van de auteur:

Een opvallende advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden. Het is 40-45, de Tweede Wereldoorlog. Tien artsen uit de drie noordelijke provincies verklaren boven hun namen en adressen, dat ze geregeld spreekuur houden en hun praktijk uitoefenen. Een bijzondere wervingszin. De advertentie komt landelijk in de publiciteit als de verzetskrant Vrij Nederland de tien namen met de woonplaatsen van de artsen publiceert en deze van commentaar voorziet. Op een honende toon, want de tien artsen zijn NSB-ers, keuringsartsen en allemaal lid van de NSB-organisatie het Medisch Front. Tien artsen uit Groningen, Drogeham, Grijpskerk, Oude Pekela, Assen, Veendam, Onstwedde en Ter Apel onder aanvoering van Dolf Croin, president van de Artsenkamer. ‘Het lijstje van 10’.

Hoe komt het dat academici zich als NSB-artsen profileerden en het nationaalsocialisme aanhingen? Met deze hoofdvraag begon Willem Molema, ex-journalist van onder meer het Nieuwsblad (Dagblad) van het Noorden, aan een onderzoek op basis van ‘het lijstje van 10’. Hij onderzocht de dossiers van de artsen, las honderden getuigenissen over keuringen van dwangarbeiders van wie sommigen in Duitsland stierven, en van Joden van wie de meesten in concentratiekampen aan hun einde kwamen. Hij deed nader onderzoek, sprak met (ex)dorpsbewoners en overlevenden. De resultaten zijn weerzinwekkende verhalen over geld, macht, haat, verdriet, angst, klopjachten, dwalingen, onderduikers en bedriegers. Een keiharde strijd op leven en dood. Onthullende verhalen over fraude, de invloed van de NSB, de rol van ‘De beul van Groningen’ en de dood van drie van de tien artsen tijdens de oorlog. Trieste ervaringen van getuigen over de keuringen die meestal niets voorstelden, want de artsen waren slechts medische werktuigen van de nazi’s. Valse diagnoses.

Presentatie boek zaterdag 28 maart in het Veenkoloniaal museum in Veendam. Aanvang: 13.30 uur. Boek: 167 pagina’s, 100 foto’s. Prijs 22,95.

 

Mocht je geïnteresseerd zijn? Loop eens binnen bij Drukkerij en Boekhandel Hoekstra in de Herestraat en vraag eventueel om het boek te bestellen. 

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk