Dakruiter overgedragen aan Groninger Kerken

Een belangrijk deel van de ‘witte’ kerk is woensdagmiddag overgedragen aan Stichting Groninger Kerken. Het gaat om de zogenaamde dakruiter. Kort door de bocht genoemd zijn dat de kerktoren, de klokken en de installatie van de witte kerk. In 2019 nam de stichting het kerkgebouw al over van de kerkelijke PKN-gemeente Grijpskerk.

Stichting Groninger Kerken maakt zich sterk voor het behoud van kenmerkende en karakteristieke kerken in de provincie Groningen. Vorig jaar werd het gebouw voor een symbolisch bedrag van een euro overgenomen. Omdat de dakruiter in eigendom was van de gemeente Westerkwartier en niet van de PKN-gemeente in Grijpskerk, was hier een aparte overdracht voor nodig. Die werd vandaag gedaan. Notaris Smit zorgde ervoor dat dit juridisch en notarieel via de juiste weg ging. Zo ging het eigendom in enkele minuten over van de gemeente Westerkwartier, via de PKN-gemeente naar Stichting Groninger Kerken. Die kreeg met de symbolische betaling van een euro de kerk volledig in eigendom. De volledige overdracht is nodig om de kerk ook in de toekomst het onderhoud te bieden dat nodig is.

Splitsing kerk en dakruiter

Voor veel mensen zal het opmerkelijk klinken dat er eigenlijk twee overdrachten nodig zijn voor de volledige kerk. Dat zit zo: Vanwege de scheiding in ons land van kerk en staat, was het gebouw -daar waar diensten worden gehouden- in eigendom van de kerkelijke gemeente. Omdat inwoners van ons dorp ook geïnformeerd moesten worden over bijvoorbeeld de tijd en eventueel voor andere waarschuwingen, werd de kerktoren (dakruiter) lang geleden losgekoppeld als eigendom en kwam deze in het bezit van de overheid. Dit vanwege de scheiding tussen kerk en staat. Met de overdracht is het geheel nu naar de stichting gegaan.

Spits en klok

Het klokkenspel in de huidige kerk is niet origineel. Het originele klokkenspel van ruim twee eeuwen oud, verdween halverwege de Tweede Wereldoorlog. In 1949 werd een nieuw klokkenspel gerealiseerd. Dat was destijds in de toenmalige stompe toren. In 2001 werd een nieuwe spits op de kerk geplaatst. De spits zoals we die nu kunnen zien. Met op de top een goudkleurige afbeelding van de griffioen, het beeldmerk van de stichter van de kerk, Nicolaas Grijp.

Op de website Stichting Groninger Kerken is meer informatie te lezen over de stichting en over de kerk in ons dorp.